ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Το βιβλίο αυτό προσφέρει ολοκληρωμένα και μεθοδικά τις απαιτούμενες γνώσεις για τις ανάγκες διοίκησης κάθε φάσης του κύκλου ζωής ενός πληροφοριακού συστήματος.
Επιτρέπει στους αναγνώστες που έχουν γνώσεις τεχνολογίας λογισμικού να εμπλουτίσουν το γνωστικό τους ορίζοντα με οικονομικά και διαχειριστικά στοιχεία των πληροφοριακών συστημάτων και θα δώσει τη δυνατότητα στους φοιτητές διοίκησης επιχειρήσεων και τους διοικητικούς υπαλλήλους να καλύψουν τα τεχνικά και μεθοδολογικά κενά που συμπληρώνουν τις απαιτήσεις του ρόλου του διαχειριστή πληροφοριακών συστημάτων.
Στην πλούσια ύλη του βιβλίου, μεταξύ άλλων, περιλαμβάνονται τα ακόλουθα:
– Πληροφοριακά συστήματα και επιχειρηματική στρατηγική (προβλήματα στην ανάπτυξη, ανταγωνισμός, διοίκηση έργου, κύκλος ζωής έργου και προϊόντος, μοντέλα διεργασιών ανάπτυξης λογισμικού).
– Σύλληψη της ιδέας και αρχικοποίηση (ανάπτυξη καταστατικού χάρτη και αναλυτικού πλάνου, εκτέλεση και έλεγχος, αξιολόγηση της επιτυχίας, ανάπτυξη επιχειρηματικού πειστηρίου).
– Καταστατικός χάρτης, βασικό πλάνο και εύρος.
– Ο ανθρώπινος παράγοντας (οργάνωση και πλάνο του έργου, δομή κατά λειτουργία και κατά έργο, οργάνωση μήτρας, οργάνωση PRINCE, κυψελωτή οργάνωση, λειτουργίες του ΓΠΥΕ).
– Σχεδιασμός (δομή κατάτμησης εργασιών και προϊόντος, περιγραφές προϊόντων, πακέτα εργασίας και ρόλοι, αλληλεξαρτήσεις, διαγράμματα Gantt, ανοχές).
– Εκτίμηση κόστους (χρήση αρχών μηχανικής, μέθοδος αναλογίας, μέθοδος εργασίας ανάλυσης, μέθοδος εργασίας προγραμματισμού, LOC, FPA, CoCoMo, καμπύλες εκμάθησης).
– Χρονοδιάγραμμα και προϋπολογισμός (πλάνα του PRINCE2, προϋπολογισμός του έργου).
– Διαχείριση κινδύνου (εντοπισμός και αποτίμηση κινδύνου, ποιοτικές και ποσοτικές προσεγγίσεις, διαχείριση κινδύνου στο PRINCE2).
– Διαχείριση ποιότητας (συστήματα ποιότητας -ISO, TickIT, Six Sigma, CMM- διαχείριση ποιότητας στο PRINCE2).
– Διαχείριση αποδοτικότητας (μέτρηση, άτυποι ρόλοι ομάδας, λογοδοσία).
– Διαχείριση με χρήση υπολογιστικής νοημοσύνης (εκτίμηση κόστους ανάπτυξης, εκτίμηση ποιότητας λογισμικού, αξιολόγηση διαχειριστών έργων).
– Εγκατάσταση, κλείσιμο και αξιολόγηση, οργανωσιακές αλλαγές, αντίσταση και προστριβές, εξέλιξη και συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων.
– Αξιολόγηση λογισμικού (χαρακτηριστικά ποιότητας του ISO 9126, προφίλ ποιότητας).
ΠΡΟΣΩΠΑ
Αθανάσιος Τσάκωνας (Συγγραφέας)
Ο Δρ Αθανάσιος Τσάκωνας είναι Ηλεκτρολόγος Μηχανικός και Μηχανικός Η/Υ του ΕΜΠ, με μεταπτυχιακές σπουδές στις Επιστήμες της Διοίκησης, και κάτοχος διδακτορικού διπλώματος με αντικείμενο τα νοήμονα συστήματα στη Διοίκηση και τη Χρηματοοικονομική. Έχει δημοσιεύσει περισσότερα από 50 άρθρα σε επιστημονικά περιοδικά και διεθνή συνέδρια. Παράλληλα, έχει σημαντική εμπειρία στην ανάπτυξη και συντήρηση πληροφοριακών συστημάτων σε μεγάλες ελληνικές εταιρίες πληροφορικής. Διατέλεσε διαχειριστής έργων πληροφορικής στο Ινστιτούτο Πληροφορικής του ΕΚΕΦΕ “Δημόκριτος” έως το 2007. Στο παρελθόν, έχει διδάξει μαθήματα Πληροφορικής και Διοίκησης στα τμήματα Πληροφορικής του ΑΠΘ και Μηχανικών Διοίκησης του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης. Από το 2006 διδάσκει Διαχείριση Πληροφοριακών Συστημάτων στο Τμήμα Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης του Πανεπιστημίου Αιγαίου.