Πρόκειται για τον δεύτερο τόμο στην επική, υπέροχα σχεδιασμένη ριζική αναπροσαρμογή του διεθνούς εκδοτικού φαινομένου Sapiens: Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου, που έχει πουλήσει παγκοσμίως 21 εκατομμύρια αντίτυπα σε 65 γλώσσες.
Η σειρά, που θα ολοκληρωθεί σε 5 τόμους, άρχισε να εκδίδεται το φθινόπωρο του 2020 με τον τόμο Η γέννηση της ανθρωπότητας (που εστιάζει στη Γνωσιακή Επανάσταση). Το βιβλίο βρέθηκε αμέσως στη λίστα μπεστ σέλερ των New York Times, έγινε υποψήφιο για το βραβείο Eisner Comic Industry, έφτασε στους τελικούς των βραβείων Goodreads Choice 2020, επιλέχθηκε επίσημα για το σημαντικό Διεθνές Φεστιβάλ Κόμικς της Ανγκουλέμ του 2021 και κέρδισε το βραβείο CITIC για το Βιβλίο της Χρονιάς στην Κίνα.
Στο καινούργιο βιβλίο, Τόμος 2 – Τα θεμέλια του πολιτισμού, ξαναβρίσκουμε τους βασικούς χαρακτήρες από τον πρώτο τόμο, που ξεκινούν για μία ακόμα ξέφρενη περιήγηση στα μήκη και τα πλάτη της ανθρώπινης ιστορίας. Αυτή τη φορά μας λένε πώς οι χόμο σάπιενς μετατράπηκαν από νομάδες σε έποικους (κατά τη διάρκεια της Αγροτικής Επανάστασης) και άρχισαν να εργάζονται όλο και πιο πολύ, χωρίς όμως να εξασφαλίζουν μια καλύτερη ζωή.
Ο Γιουβάλ, η Ζωή, η καθηγήτρια Σαρασβάτι, η Σίντι και ο Μπιλ, η αστυνόμος Λόπες και η Δρ Φαντασία μάς αποκαλύπτουν πώς το σιτάρι έγινε κυρίαρχος του κόσμου, πώς αναδύθηκαν οι αυτοκρατορίες και πώς ο πόλεμος, η πείνα, οι αρρώστιες και η ανισότητα έγιναν μέρος της ανθρώπινης κατάστασης. Οι συγγραφείς καταπιάνονται με το δύσκολο αυτό θέμα με χιούμορ και ευφυϊα, επιστρατεύοντας αναφορές στην ελισαβετιανή τραγωδία, τον οικονομικό Τύπο και τις ιστορίες μυστηρίου με υπερήρωες, με γκεστ σταρ το βασιλιά Χαμουραμπί, τον Κομφούκιο, τον Τόμας Τζέφερσον, τη Σκάρλετ Ο’ Χάρα, τη Μάργκαρετ Θάτσερ και τον Τζον Λένον. Στην καρδιά της τρελής αυτής κούρσας βρίσκεται ένα βασανιστικό ερώτημα: μήπως πριν από 12.000 χρόνια εμείς οι άνθρωποι πέσαμε σε μια παγίδα από την οποία δεν μπορέσαμε να ξεφύγουμε ποτέ;
Το βιβλίο αυτό μπορεί να διαβαστεί αυτόνομα ή σαν συνέχεια του πρώτου τόμου της σειράς και απευθύνεται σε ενήλικους και εφήβους που συνήθως δεν ασχολούνται με την επιστήμη και την ιστορία.
Yuval Noah Harari (Συγγραφέας)
Ο Yuval Noah Harari γεννήθηκε στην Χάιφα του Ισραήλ το 1976. Έλαβε διδακτορικό από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης και σήμερα διδάσκει στο Τμήμα Ιστορίας του Εβραϊκού Πανεπιστημίου της Ιερουσαλήμ. Ειδικεύεται σε θέματα παγκόσμιας, μεσαιωνικής και στρατιωτικής ιστορίας. Ο Χαράρι διδάσκει επίσης ένα μαζικό ελεύθερο διαδικτυακό μάθημα με τίτλο Μια σύντομη ιστορία της ανθρωπότητας, στο οποίο ήδη από τον πρώτο χρόνο διεξαγωγής του συμμετείχαν περισσότεροι από 80.000 σπουδαστές. Έχει τιμηθεί δύο φορές με το βραβείο Polonsky για Δημιουργικότητα και Πρωτοτυπία (2009 και 2012), καθώς και με το βραβείο Moncado της Εταιρείας Στρατιωτικής Ιστορίας (2011) για τη συναφή αρθρογραφία του. Το βιβλίο του “Sapiens. Μια σύντομη ιστορία του ανθρώπου” έχει μεταφραστεί σε 30 γλώσσες και έχει γίνει μπεστ-σέλερ σε πολλές χώρες, προκαλώντας το ενδιαφέρον τόσο της ακαδημαϊκής κοινότητας όσο και του μεγάλου κοινού και μετατρέποντας τον Χαράρι σε διασημότητα. Το 2015 ο Mark Zuckerberg, ιδρυτής του Facebook, επέλεξε το βιβλίο για ανάγνωση στη διαδικτυακή λέσχη βιβλίου του, παρουσιάζοντάς το ως “μια μεγάλη ιστορική αφήγηση του ανθρώπινου πολιτισμού”.
David Vandermuelen (Συγγραφέας)
Daniel Casanave (Εικονογράφος)
Μιχάλης Λαλιώτης (Μεταφραστής)