Σουβλάκι : ένα γαστρονομικό ταξίδι από τα ομηρικά έπη μέχρι το σύγχρονο street food
Μαρίνα Πετρίδου, Τάσος Μπρεκουλάκης
ISBN-13:
978-960-16-8467-3
Categories Μαγειρική, Παιδιά / Μαγειρική / Ελεύθερος χρόνος
Tags Atermon, Import, Προσφορές
€16.60 Original price was: €16.60.€14.10Η τρέχουσα τιμή είναι: €14.10.
Διαθέσιμο κατόπιν παραγγελίας
Βάρος | 0.367 kg |
---|---|
Σελίδες |
348 |
Εκδότης | |
Έτος κυκλοφορίας | |
Συγγραφέας |
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
ΠΡΟΣΩΠΑ
ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ξεκίνησε ως ανθολόγιο κειμένων για το σουβλάκι από την ελληνική και παγκόσμια βιβλιογραφία, μια συλλογή με αποσπάσματα από άρθρα και βιβλία που ήταν απελπιστικά λίγα. Μετά εξελίχθηκε σε μια έρευνα για το σουβλάκι του ελλαδικού χώρου από την εποχή του Ομήρου, κι ακόμα πιο παλιά, μέχρι τις σημερινές μπασταρδεμένες εκδοχές του (που ΔΕΝ είναι σουβλάκια). Στη συνέχεια ερευνήσαμε εξαντλητικά το σουβλάκι της Αθήνας και κάναμε άπειρες συνεντεύξεις, μαζέψαμε μαρτυρίες και ιστορίες σουβλατζήδων και αρχίσαμε να συνθέτουμε ένα στόρι απίστευτο που ήταν πολύ μεγαλύτερο από αυτό που περιμέναμε. Δοκιμάσαμε αμέτρητα σουβλάκια, σχεδόν από κάθε σουβλατζίδικο της Αττικής, καθημερινά, για χρόνια, μιλήσαμε με ανθρώπους που έχουν μελετήσει το ελληνικό φαγητό (όλοι ξένοι), αρχαίο και σύγχρονο, αναζητήσαμε ένα σωρό εξαντλημένα και σπάνια βιβλία –βρήκαμε μέχρι και χρονικά από εκστρατείες Βυζαντινών στρατιωτών που αναφέρουν αναλυτικά τι έτρωγαν–, αφηγήσεις περιηγητών, λαογράφων, ψάξαμε τραγούδια (όλα σχεδόν σατιρικά, γιατί το σουβλάκι είναι ταπεινό και καταφρονημένο και κανείς δεν το πήρε ποτέ στα σοβαρά).
Το αποτέλεσμα είναι αυτό το βιβλίο, που δεν έχει ούτε μία φωτογραφία και είναι όλο σχεδιασμένο στο χέρι από τον Κωνσταντίνο Φυντάνη, και που αποτελεί την πρώτη απόπειρα να καταγραφεί η ιστορία του πιο δημοφιλούς ελληνικού street food, του πιο γνωστού ίσως ελληνικού φαγητού στα πέρατα του κόσμου.
ΠΡΟΣΩΠΑ
Τάσος Μπεκρουλάκης (Συγγραφέας)
Ο Τάσος Μπρεκουλάκης είναι διευθυντής σύνταξης της έντυπης Lifo.
(Πηγή: Εκδόσεις Πατάκη, 2022)
Μαρίνα Πετρίδου (Συγγραφέας)
Η Μαρίνα Πετρίδου είναι food editor και εργάζεται στον Γαστρονόμο της Καθημερινής.
(Πηγή: Εκδόσεις Πατάκη, 2022)