ΠΕΡΙΛΗΨΗ
Ο αντι-εβραϊσμός οδήγησε κατά το παρελθόν σε ανείπωτα εγκλήματα, όμως δεν έχει πάψει να στοιχειώνει τον σύγχρονο κόσμο. Ο συλλογικός τόμος των Πολλαπλών εκφάνσεων του αντι-εβραϊσμού αποσκοπεί στο να λειτουργήσει ως ένας, πιθανόν άβολος, καθρέφτης των πολύμορφων όψεων του ελληνικού αντι-εβραϊσμού, αναδεικνύοντας τις διασυνδέσεις του με τις συναφείς εξελίξεις στο ευρύτερο ευρωπαϊκό γίγνεσθαι· ανατέμνει τη γέννηση και την εξέλιξη των ιδεολογημάτων που χρησιμοποιούσε και εξακολουθεί να χρησιμοποιεί η αντισημιτική ρητορική προκειμένου να βρει απήχηση στην ελληνική και την ευρωπαϊκή κοινωνία.
Ο εξαιρετικά πολυδιάστατος χαρακτήρας του φαινομένου του αντι-εβραϊσμού επιβάλλει διαθεματικές προσεγγίσεις. Σε πείσμα των δυσκολιών αυτού του χαοτικού ερευνητικού πεδίου, οι συγγραφείς αποπειρώνται να φωτίσουν διαφορετικές και πιθανόν άγνωστες πτυχές μιας ρατσιστικής αντίληψης που κυριάρχησε στον 20ό αιώνα και συνεχίζει να δηλητηριάζει τη δημόσια σφαίρα. Εξετάζονται, συνδυάζοντας τη διαχρονική και τη συγχρονική οπτική, οι ιστορικές διαδρομές του αντισημιτισμού και η αναβίωσή του στη σύγχρονη πολιτική ρητορική, ο αντι-εβραϊσμός στα γράμματα και στις τέχνες, ο αντίκτυπός του στο πεδίο των ιδεών, ενώ επιχειρείται και η προσέγγιση του Ολοκαυτώματος υπό το πρίσμα της βιοηθικής. Σε κάθε περίπτωση, τους συγγραφείς τούς συνδέει η αγωνία να ανταποκριθούν στο επιτακτικό αίτημα της κατανόησης ενός φαινομένου που εξακολουθεί να ορθώνει το φάσμα της βαρβαρότητας μπροστά στον δυτικό πολιτισμό.
Στον τόμο γράφουν οι: Μαρία Καβάλα, Διονύσης Γ. Δρόσος, Ρίκα Μπενβενίστε, Ποθητή Χαντζαρούλα, Δημήτρης Ψαρράς, Τρισεύγενη Γεωργακοπούλου, Ιωάννης Μ. Κωνσταντάκος, Φραγκίσκη Αμπατζοπούλου, Άννα Μαυρολέων, Κώστας Σπηλιώτης, Ρένα Μόλχο, Βασιλική Λαλαγιάννη, Φώτης Στάμος, Δημήτρης Ν. Λαμπρέλλης, Γιάννης Δημητρακάκης, Κατερίνα Καρούνια, Γιώργος Φαράκλας, Στέφανος Δημητρίου, Φίλιππος Κ. Βασιλόγιαννης, Γιώργος Χ. Παπαοικονόμου, Βίκυ Ιακώβου, Γιώργος Γρηγορίου, Σταυρούλα Τσινόρεμα, Ευάγγελος Δ. Πρωτοπαπαδάκης και Μαρία Κ. Χωριανοπούλου.
ΠΡΟΣΩΠΑ
Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Βάνα Νικολαΐδου – Κυριανίδου (Επιμέλεια)
Η Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου γεννήθηκε στην Αθήνα το 1958. Σπούδασε φιλοσοφία, προπτυχιακά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, και μεταπτυχιακά της στην Σορβόννη (Universite de Paris IV), όπου αναγορεύθηκε αριστοβάθμιος διδάκτωρ το 1987. Διδάσκει ως Καθηγήτρια Πολιτικής Φιλοσοφίας στον Τμήμα Φιλοσοφίας του Πανεπιστημίου Αθηνών, του οποίου είναι σήμερα Προέδρος. Διευθύνει το «Εργαστήριο Πολιτικής Φιλοσοφίας. Από την πράξη στην Θεωρία». Παλαιότερα δίδαξε στο Ιόνιο Πανεπιστήμιο και στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας.
Βιβλία : «Les fondements metaphysiques de la politique de Platon» (Ίδρυμα Σοφίας Σαριπόλου, 1992), «O πολιτικός κατά τον Γεώργιο Γεμιστό-Πλήθωνα» (1992),
«Ο απόβλητος και ο θεοπρόβλητος. Πολιτική ανάγνωση της Ακολουθίας του σπανού» (1999),
«Η πολιτική στη χώρα του Τιμαίου» (2000, ως επίμετρο στην ελληνική έκδοση του δοκιμίου «Χώρα» του Jacques Derrida).
«Hannah Arendt. Ο νόμος της γης και η λησμονημένη παράδοση» (2021).
Μετέφρασε και το βιβλίο της Hannah Arendt «Περί βίας», με εκτενές εισαγωγικό δοκίμο (2000) και συντόνισε τις μεταφράσεις στο συλλογικό τόμο «Ανατέμνοντας τον Ρατσισμό. Δέκα και ένα δοκίμια»(2021).
Έλαβε μέρος σε συνέδρια της ειδικότητάς της, εδώ και στο εξωτερικό, ενώ δημοσίευσε και πολλά άρθρα
κλασσικής και σύγχρονης πολιτικής φιλοσοφίας στην Ελλάδα, την Γαλλία και αλλού.
(Πηγή: Βάνα Νικολαΐδου-Κυριανίδου, 2022)