Το βιβλίο αυτό του μεγάλου Γερμανού φιλοσόφου περιλαμβάνει δύο κείμενα, μία σύντομη διάλεξη και μία εκτενέστερη πραγματεία, που συντάχθηκαν το 1924. Πρόκειται για τα πρώτα κείμενα στα οποία παρουσιάζεται η φιλοσοφική θέση τού Είναι και χρόνος (1927), του έργου του Χάιντεγκερ που σημάδεψε την πορεία της φιλοσοφικής σκέψεως στον 20ό αιώνα. Η διάλεξη εκθέτει εν συντομία τις βασικές θέσεις του φιλοσοφικού προγράμματος, ενώ η πραγματεία προσφέρει μια ολοκληρωμένη και συνοπτική παρουσίαση των περισσότερων από τις αναλύσεις του “Είναι και χρόνος”.
Κεντρικό στοιχείο του εν λόγω φιλοσοφικού προγράμματος συνιστά η ιδέα πως η φιλοσοφία πρέπει διενεργήσει μία φαινομενολογική ερμηνεία της ανθρώπινης ύπαρξης. Ο Χάιντεγκερ υποβάλλει έτσι σ’ ενδελεχή εξέταση βασικές παραμέτρους του ανθρώπινου βίου, όπως η καθημερινή τριβή με τα πράγματα και η συνύπαρξη με τους άλλους, η ανακάλυψη του κόσμου και του εαυτού βάσει των ψυχικών διαθέσεων, η ερμηνεία του κόσμου και του ίδιου του βίου, η κατάπτωση της υπάρξεως, η αγωνία και η μέριμνά της, ο θάνατος και η αποφασιστικότητα, η ιστορικότητα κ.ο.κ. Ως βαθύτερη ουσία της ύπαρξης αναφαίνεται η χρονικότητα, παράγωγο της οποίας αποτελεί ο χρόνος όπως νοείται στην φιλοσοφική παράδοση και την φυσική επιστήμη. Η χρονικότητα αποδεικνύεται συνάμα και ως η αυθεντική βάση της οντολογίας. Το αίτημα για αναθεμελίωση της οντολογίας συμπληρώνεται από εκείνο για αποδόμηση της φιλοσοφικής παράδοσης.
Τα κείμενα της παρούσας εκδόσεως προσφέρονται ως εισαγωγή στην σκέψη του φιλοσόφου και για όσους δεν έχουν ιδιαίτερη εξοικείωση με φιλοσοφικά κείμενα. Τα εκτενή προλεγόμενα και τα πολυάριθμα επεξηγηματικά σχόλια του μεταφραστή καλούνται να υποβοηθήσουν τον αναγνώστη στην κατανόηση των μεστών κειμένων.
Martin Heidegger (Συγγραφέας)
O Martin Heidegger (1889-1976) θεωρείται ένας από τους κορυφαίους φιλοσόφους του 20ου αιώνα, χάρη κυρίως στο έργο του “Είναι και Χρόνος” (1927). Διετέλεσε καθηγητής στα Πανεπιστήμια του Marburg (1923-1928) και του Freiburg (1928-1952). Υπήρξε ο σημαντικότερος μαθητής του ιδρυτή της φαινομενολογίας Edmund Husserl. Οι παραδόσεις του άρχισαν να δημοσιεύονται το 1975 και αριθμούν ήδη εξήντα τόμους. Δεν νοείται σήμερα ερμηνευτική προσέγγιση της ιστορίας της φιλοσοφίας (Προσωκρατικοί, Kant, Nietzsche, Hegel) που να μην λαμβάνει υπόψη της τις θέσεις του Heidegger.
Δημήτρης Υφαντής (Μεταφραστής)
Ο Δημήτρης Υφαντής σπούδασε οικονομικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και κατόπιν φιλοσοφία, μουσικολογία και βυζαντινολογία στο Πανεπιστημίο Κολωνίας. Είναι αριστούχος διδάκτορας φιλοσοφίας του γερμανικού αυτού πανεπιστημίου. Στην διδακτορική του διατριβή, διερεύνησε την σημαντικότατη για την φιλοσοφία του 20ού αιώνα αντιπαράθεση του M. Heidegger με την αριστοτελική φιλοσοφία. Τα ερευνητικά του ενδιαφέροντα αφορούν κυρίως στην αρχαία φιλοσοφία (Πλάτων, Αριστοτέλης, Στοά), στην φιλοσοφία των Νεοτέρων Χρόνων (I. Kant) καί πρωτίστως σ’ εκείνη του 20ού αιώνα (φαινομενολογία, ερμηνευτική, υπαρξισμός, M. Heidegger).