ΠΕΡΙΛΗΨΗ
[…] Στο 3ο Συμπόσιο Διεθνούς Δικαίου και Διεθνούς Πολιτικής, που έλαβε χώρα στη Ρόδο και το Καστελόριζο 11-13 Σεπτεμβρίου 2021, οι εργασίες αφιερώθηκαν στα «Σύνορα» – εξαιρετικά σημαντικό ζήτημα με πολλαπλές εθνικές και διεθνείς προσλήψεις και εφαρμογές. Ένα ζήτημα που για τη χώρα μας και για την Ευρώπη απέκτησε –πέρα από την παραδοσιακή προσοχή λόγω «τριβών» και διεκδικήσεων της Τουρκίας– ένα περαιτέρω ενδιαφέρον, με την εργαλειοποιημένη κίνηση διεμβόλισης του εθνικού χώρου από χιλιάδες μετανάστες στον Έβρο το 2020, σε μια άλλη κατάσταση εκδοχή προβλημάτων των μεταναστευτικών ροών που είχαν ενταθεί διεθνώς την περίοδο 2015-2016, ανατρέποντας ένα status quo αντιλήψεων στην Ευρώπη.
Το συγκεκριμένα πολυσήμαντο και πολυσχιδές ζήτημα των συνόρων, το οποίο για τη χώρα μας ενέχει ιδιαίτερη σημασία, ιδίως μετά από την ένταση της αμφισβήτησης της ελληνικής κυριαρχίας (βλ. Ίμια, 1996) και των συστηματικών διακηρυκτικών αμφισβητήσεων της ελληνικής κυριαρχίας στο Ανατολικό Αιγαίο και στα Δωδεκάνησα, αυτοτελώς ή σε συνδυασμό με το ζήτημα της αποστρατικοποίησης τους. Και τούτο ανεξάρτητα από τη βασιμότητα του επιχειρήματος. Αλλά και για την Ευρώπη στη διαμόρφωση των δικών της λειτουργικών συνόρων, καθώς και της διεθνούς κοινότητας γενικότερα.
Το εν λόγω Συμπόσιο, λοιπόν, αποτέλεσε μια ευκαιρία για μια ολιστική συζήτηση γύρω από πτυχές αυτού του σημαντικού για τη διεθνή δικαιοταξία ζητήματος. Ο ανά χείρας τόμος περιλαμβάνει τις περισσότερες εισηγήσεις/παρεμβάσεις που παρουσιάστηκαν στο Συμπόσιο, το οποίο σημειωτέον διεξήχθη για πρώτη φορά λόγω συνθήκης Covid-19 σε υβριδική μορφή. Σε ορισμένες περιπτώσεις, τα κείμενα παρατίθενται σε διευρυμένη απόδοση της εισήγησης, ενώ σε άλλα υπάρχουν πρόσθετες συμπληρώσεις βιβλιογραφίας. […]
Από το Προλογικό Σημείωμα του Ομότιμου Καθηγητή Στέλιου Περράκη
Συγγραφείς: Γιάννης Βαληνάκης, Παναγιώτης Βασιλειάδης, Σοφία Γαλάνη, Άγγελος Γιόκαρης, Παναγιώτης Ήφαιστος, Θεόδωρος Κατσούφρος, Ελένη Κουτσουράκη, Γιώργος Κρεμλής, Αλέξανδρος Π. Μαλλιάς, Αντώνης Μπρεδήμας, Νικόλαος Παπαναστασόπουλος, Ευάγγελος Παρράς, Στέλιος Περράκης, Στυλιανός Πολίτης, Βασιλική Σαράντη, Ιωάννης Στριμπής, Παρασκευή-Ελευθερία Φτακλάκη
ΠΡΟΣΩΠΑ
Συλλογικό έργο (Συγγραφέας)
Στέλιος Ε. Περράκης (Επιμέλεια)
Ο Στέλιος Ε. Περράκης είναι καθηγητής διεθνών και ευρωπαϊκών θεσμών στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Είναι επίσης: κάτοχος της έδρας Jean Monnet ad personam “Δημοκρατία και Δικαιώματα του Ανθρώπου στην Ε.Ε.”, διευθυντής του Ευρωπαϊκού Κέντρου Έρευνας και Κατάρτισης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και Ανθρωπιστικής Δράσης, πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρίας Διεθνούς Δικαίου και Διεθνών Σχέσεων, μέλος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής κατά του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας (ΕCRI) του Συμβουλίου της Ευρώπης (2003 – ), μέλος της International Humanitarian Fact-finding (2002- ), μέλος της Επιτροπής Έρευνας για το Λίβανο του Συμβουλίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου του ΟΗΕ (Σεπτέμβριος-Νοέμβριος 2006). Διετέλεσε Γενικός Γραμματέας Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Υπουργείου Εξωτερικών (Φεβρουάριος 1996 – Μάιος 2000). Επισκέπτης Καθηγητής και διαλεκτής σε Πανεπιστήμια και άλλα ιδρύματα του εξωτερικού. Διδάσκει στις Ανώτατες Σχολές των Ενόπλων Δυνάμεων και της Αστυνομίας (ΣΕΘΑ, Ναυτική Σχολή Πολέμου, Ανωτάτη Διακλαδική Σχολή Πολέμου, Σχολή Εθνικής Ασφάλειας κ.λπ.) και στη Διπλωματική Ακαδημία του Υπουργείου Εξωτερικών. Έχει δώσει στην Ελλάδα και το εξωτερικό εκατοντάδες διαλέξεις και είναι συγγραφέας 260 μελετών (βιβλία, άρθρα, σχόλια κ.λπ.) που δημοσιεύθηκαν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, πάνω σε θέματα Διεθνούς Δικαίου, Κοινοτικού Δικαίου και Ευρωπαϊκής Ενοποίησης, Διεθνούς προστασίας των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου και Ελληνικής Εξωτερικής Πολιτικής.