«Να είσαι Έλληνας και να µη σ’ αρέσει η µυθολογία είναι σαν να είσαι νεογέννητο και να µη σ’ αρέσει το µητρικό γάλα. Το να είσαι βέβαια Έλληνας και να µην ξέρεις ούτε το ένα χιλιοστό της µυθολογίας σου είναι το πιο φυσιολογικό πράγµα σε τούτο τον ταλαιπωρηµένο τόπο».
Ο Δηµήτρης Καµπουράκης µάς προσκαλεί σε µια συναρπαστική περιπλάνηση στην εποχή που οι θεοί έµοιαζαν πολύ µε τους ανθρώπους. Εκείνα τα παµπάλαια χρόνια, στο χρονικό µεταίχµιο ανάµεσα στην προϊστορία και στην ιστορία, οι πρώτοι Έλληνες, µισοί θαλασσινοί, µισοί βουνίσιοι, διαµόρφωσαν τη δική τους ιδέα για την προέλευση του κόσµου τους και για τις θεότητες που τον κυβερνούσαν κι έφτιαξαν αυτό που σήµερα ονοµάζουµε ελληνική µυθολογία, µια από τις πιο υπέροχες µυθολογίες της υφηλίου.
Με τη µορφή µικρών και ευκολοδιάβαστων σταγόνων, οι οποίες όµως έχουν θεµατική συνάφεια µεταξύ τους, ο συγγραφέας του Μια σταγόνα ιστορία ζωντανεύει στο Μια σταγόνα µυθολογία το θεαµατικό πάνθεον των παντοδύναµων πλασµάτων που καθόριζαν µε τις αδυναµίες, τις παραξενιές, τους έρωτες, τις έριδες και τους πολέµους τους τη µοίρα των ανθρώπων στην αρχαιότητα, αρχής γενοµένης από τον big boss Δία, που είναι το κεντρικό πρόσωπο του πρώτου αυτού βιβλίου. Κι έτσι αρχίζουµε να καταλαβαίνουµε και τον τρόπο που σκέφτονταν εκείνα τα µυστηριώδη και τετραπέρατα αρχαία ανθρωπάκια από τα οποία προερχόµαστε ως έθνος.
Δημήτρης Καμπουράκης (Συγγραφέας)
Ο Δηµήτρης Καµπουράκης γεννήθηκε στα Χανιά. Είναι δηµοσιογράφος. Έχει εργαστεί σε τηλεοπτικούς και ραδιοφωνικούς σταθµούς, σε εφηµερίδες, περιοδικά και ιστοσελίδες. Kάνει πόντκαστ στο pod.gr. Νεανικά του έργα είναι: Η υιοθεσία των ονείρων (1986) και Η σιωπή της Αφροδίτης (1993). Από τις Εκδόσεις Πατάκη κυκλοφορούν τα βιβλία του Μια σταγόνα ιστορία (α’ µέρος 2002, β’ µέρος 2003, γ’ µέρος 2013), Ο κύριος Διάβολος προσφέρει ταξίδι (2005), Άγιος αγύρτης (2009), Γλυκειά µου Εµµανουέλα. Manual νεανικής επιβίωσης και αξιοπρέπειας (2015), Δύο ζωγράφοι. Κατάλευκος/Υπόθεση .1 (2017), Μια σταγόνα μυθολογία. Τότε που οι θεοί έμοιαζαν πολύ με τους ανθρώπους (2024).
(Πηγή: “Εκδόσεις Πατάκη”, 2024)