Ο Terry Eagleton, πανεπιστημιακός καθηγητής λογοτεχνίας και πολιτισμικής θεωρίας και ειδήμονας στον μαρξισμό, εξηγεί γιατί η απόρριψη της θρησκείας είναι η ρίζα των περισσότερων από τα δεινά μας. Επιστρέφοντας στις χριστιανικές του ρίζες, επιτίθεται στους “νέους αθεϊστές” όπως ο Richard Dawkins και ο Christopher Hitchens και συνηγορεί υπέρ της πίστης. Πράγματι, δεν είναι πολλοί οι “αριστεροί” χριστιανοί – όμως ο χριστιανισμός είναι “αριστερός” από τη φύση του: βοηθάει τους φτωχούς και τους αρρώστους, μιλάει εξ ονόματος όσων δεν έχουν φωνή… Οι αθεϊστές, λέει ο Eagleton, έχουν μια αφελή ιδέα για τον Θεό και τη θεολογία- η καταγγελία περί “αυταπάτης” είναι μια παρανόηση, μια γενίκευση, μια υπεραπλούστευση… Προτού μιλήσετε εναντίον της θρησκείας, πρέπει να την καταλάβετε!
Το “Λογική, πίστη και επανάσταση” δε γράφτηκε για να αρέσει σε όλους: μαζί με την αθεΐα, ο Eagleton σχολιάζει το πώς η χριστιανική εκκλησία έχασε την υπόληψή της, το πώς πρόδωσε ξανά και ξανά τον εαυτό της. Το βιβλίο καταλήγει σε ιδέες που υπερβαίνουν τα διλήμματα της πίστης: μήπως η επιμονή στην πρόοδο είναι μια μορφή ύβρεως; Μήπως ο Διαφωτισμός ευθύνεται για την έλλειψη πνευματικότητας που μας διακρίνει; Και γιατί αναφερόμαστε τόσο συχνά στην ισπανική Ιερά Εξέταση και τόσο σπάνια στη Χιροσίμα; Η επιστήμη μπορεί να αποβεί πολύ πιο καταστροφική από τη θρησκεία… Το βιβλίο “ταράζει τα νερά” – της μοντέρνας λογικής: ο Eagleton πιστεύει στον Θεό, όχι επειδή η ύπαρξή του μπορεί να αποδειχθεί αλλά επειδή την αισθάνεται μέσω της βίωσης. Αυτή η βίωση οδηγεί στην επανάσταση: υπάρχουν θρησκευόμενοι καλόγεροι και θρησκευόμενοι επαναστάτες· κι οι χριστιανικές παραβολές αντανακλώνται στην ιστορία της διεθνούς επανάστασης. Ο χριστιανισμός είναι η αναζήτηση της αρετής – όπως και ο σοσιαλισμός.
Terry Eagleton (Συγγραφέας)
Ο Terry Eagleton, ο επιφανέστερος, ίσως, σήμερα βρετανός κριτικός της λογοτεχνίας και της κουλτούρας, γεννήθηκε το 1943 στο Σάλφορντ της Αγγλίας. Σπούδασε λογοτεχνία στο Trinity College του Πανεπιστημίου του Καίμπριτζ (M.A., Ph.D.), με πεδίο έρευνας τον 19ο και τον 20ο αιώνα, κοντά στον εκπρόσωπο της αριστερής λογοτεχνικής κριτικής του περιοδικού “New Left Review”, Raymond Williams. Δίδαξε ως καθηγητής μεταξύ 1992-2001, στην Οξφόρδη (Thomas Wharton Professor of English Literature), και μεταξύ 2001-2008 στο Πανεπιστήμιο του Μάντσεστερ (John Edward Taylor Professor of English Literature). Το 2008 διορίστηκε πρόεδρος (Chair in English Literature) στο Τμήμα Αγγλικής Λογοτεχνίας και Δημιουργικής Γραφής του Πανεπιστημίου του Λάνκαστερ. Έχει γράψει περσσότερα από 40 βιβλία. Τα πιο πρόσφατα βιβλία του περιλαμβάνουν τα: “After Theory”, 2003, “The English Novel: An Introduction”, 2004, “Holy Terror”, 2005, “How to Read a Poem”, 2007, “The Meaning of Life”, 2007 και “Trouble with Strangers: A Study of Ethics”, 2008, στα οποία εξετάζει, για πρώτη φορά, ζητήματα που σχετίζονται με την ηθική και τη θρησκεία.
Πέτρος Γεωργίου (Μεταφραστής)