Στο παρόν βιβλίο θα επιδιώξουµε να βοηθήσουμε και να βοηθηθούµε στην κατανόηση του φαινοµένου «πολιτισµός» και του τρόπου µε τον οποίο δοµείται, συντάσσεται δηλαδή και εξελίσσεται ως ζωντανό φυσικό φαινόµενο, ένα φαινόµενο µε δική του ζωή. Ο όρος ζωή εδώ νοείται µε την αριστοτελική προσέγγιση του περιεχοµένου του (Περί ψυχής Β 10-20). Μιλάµε για ζωή λέει ο Αριστοτέλης “…όταν κάτι θρέφεται, αναπτύσσεται και παρακµάζει από µόνο του”.
Από ένα µεγάλο πλήθος εργασιών που έχει δηµοσιευθεί τελευταία και αφορά τον πολιτισµό έχει δηµιουργηθεί µεγάλη σύγχυση όχι µόνο σε ό, τι αφορά τον ορισµό και την περιγραφή του περιεχοµένου του όρου, αλλά και το είδος των συστατικών του στοιχείων και του τρόπου που αυτά δοµούνται και συντάσσονται, ώστε να αποτελέσουν το κύριο σώµα του πολιτισµού. Ένας από τους πιο σπουδαίους σκοπούς του βιβλίου αυτού είναι να διατυπώσει µια ερµηνευτική θεωρία της δηµιουργίας, δοµικής οργάνωσης και εξέλιξης των πολιτισµών ως ζωντανών φυσικών φαινοµένων. Παράλληλα με τον σκοπό αυτό υπηρετούνται και πολλοί στόχοι, οι κυριότεροι από τους οποίους είναι:
• Η συγκέντρωση της υπάρχουσας γνώσης που αφορά τη φύση και το περιεχόμενο του πολιτισµού
• Η αναγνώριση και καταγραφή των σπουδαιότερων χαρακτηριστικών στοιχείων, διαστάσεων του φαινοµένου του πολιτισµού
• Η κατανόηση της έννοιας και του περιεχομένου ενός αντιπροσωπευτικού αριθμού επιλεγµένων µεταβλητών, οι οποίες θα µπορούν να λειτουργούν ως κριτήρια σύγκρισης και αξιολόγησης των πολιτισµών
• Η ανεύρεση μιας συμφωνημένης και κοινής μεθόδου μελέτης των πολιτισμών, καθώς και της κατάλληλης τεχνικής ανάλυσης και αξιολόγησης των πολιτιστικών δεδοµένων.
Τελικός σκοπός παραµένει εκτός των άλλων η ανεύρεση και αποδοχή ενός αντιπροσωπευτικού ορισµού του πολιτισµού, ο οποίος να συμπυκνώνει όλες τις απόψεις του πολιτισµού και να προσδιορίζει επακριβώς το περιεχόµενο καθώς και τη δοµή του.
Όλα αυτά θα βοηθήσουν στη δόµηση µιας θεωρίας που θα εξηγεί τη σύσταση, συγκρότηση, ανάπτυξη και παρακµή του πολιτισµού, αλλά και τον ρόλο των σπουδαιότερων και βασικότερων µεταβλητών του στην εξέλιξη και ακµή ή παρακµή του.
Κωνσταντίνος Ν. Παρθενόπουλος (Συγγραφέας)
Ο Δρ. Κωνσταντίνος Παρθενόπουλος σπούδασε Αρχιτεκτονική στην Π.Σ. του ΑΠΘ (1971), Αρχαιολογία και Τέχνη στην Φ.Σ. του ΑΠΘ (1976), Οικονομικά και Διοίκηση Επιχειρήσεων στη σχολή ΝΟΕ του ΑΠΘ (1994). Συνέχισε τις σπουδές του στη Βρεταννία από όπου απέκτησε Μεταπτυχιακά Διπλώματα Πολεοδομίας – Χωροταξίας (1975), Διδασκαλίας στην Ανώτατη Εκπαίδευση (2000) και Masters (1976). Την διδακτορική του διατριβή την εκπόνησε στα Πανεπιστήμια Aston του Birmingham και Αριστοτέλειο Θεσσαλονίκης (2001). Ασχολήθηκε με μελέτες, έρευνα επιστημονική, δημοσιεύσεις επιστημονικών εργασιών και κειμένων, με την παραγωγή δημοσίων και ιδιωτικών έργων, με τη διδασκαλία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση και μετεκπαίδευση, με σεμινάρια επιμορφωτικά και διδασκαλία. Ιδιαίτερα ασχολήθηκε με τη μελέτη, έρευνα και εφαρμογή της Διοίκησης με έμφαση στη Δημόσια Διοίκηση και Διοίκηση έργων. Έλαβε μέρος σε πολυάριθμα συνέδρια, συμπόσια, ημερίδες, σεμινάρια, κλπ. και έχει διοικήσει μονάδες κάθε διοικητικής βαθμίδας. Έχει πλούσιο και ποικίλο συγγραφικό έργο. Σήμερα υπηρετεί ως Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης.