Ο φυλακισμένος Αστερίων στον σκοτεινό λαβύρινθο της Κρήτης. Τα «ρομπότ» του Ηφαίστου και η Σφίγγα που δεν άντεξε την ντροπή. Η αδικημένη Μέδουσα που έσπερνε τον τρόμο. Οι γιγαντιαίοι Κύκλωπες που κάποτε λατρεύονταν σαν θεοί και η διαβόητη «μητέρα των τεράτων» που ερωτεύτηκε τον Ηρακλή. Ο αιώνιος φύλακας του Κάτω Κόσμου, η Λάμια που έψαχνε να τραφεί από τους ζωντανούς και οι θανατηφόρες Σειρήνες που ποτέ δεν έμοιαζαν με τις γοργόνες των παραμυθιών…
Το Εγχειρίδιο μυθικών πλασμάτων σάς μεταφέρει στον απέραντο κόσμο των αρχαίων ελληνικών μύθων και σας συστήνει τα διάσημα ή και λιγότερο διάσημα πλάσματα που φαντάστηκε ο ανθρώπινος νους. Πώς; Ταξιδεύοντας στα λημέρια τους, θαυμάζοντας τη μορφή, τις δυνάμεις και τις αδυναμίες τους, αποκαλύπτοντας τα καλά κρυμμένα μυστικά τους και ακολουθώντας τους θεούς ή τους ήρωες που βρέθηκαν στον δρόμο τους για να τα σταματήσουν.
Μέσα από τις αρχαίες πηγές, την τέχνη των αρχαίων Ελλήνων και τη ματιά ενός αρχαιολόγου, που αποφάσισε να μοιραστεί τις ιστορίες των αρχαίων στο διαδίκτυο, το Εγχειρίδιο μυθικών πλασμάτων επαναφέρει τα πλάσματα των μύθων στο προσκήνιο για να δείξει ότι πίσω από το καθένα κρύβεται ο ίδιος ο άνθρωπος που τα «γέννησε», σε μια προσπάθεια να μιλήσει για τις πιο σκοτεινές και επικίνδυνες πλευρές της ίδιας του της ύπαρξης.
Κωνσταντίνος Λουκόπουλος (Συγγραφέας)
Ο Κωνσταντίνος Λουκόπουλος γεννήθηκε το 1994 στην Αθήνα και μεγάλωσε στη Ναύπακτο. Είναι απόφοιτος του Τμήματος Ιστορίας και Αρχαιολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών, με μεταπτυχιακές σπουδές πάνω στην Κλασική Αρχαιολογία. Έχει ασχοληθεί ερευνητικά με την πρώιμη αρχαία ελληνική γλυπτική και την ελληνική μυθολογία και θρησκεία, ενώ έχει συμμετάσχει ως ομιλητής σε διάφορα επιστημονικά συνέδρια.
Από το 2020 είναι ο εμπνευστής και δημιουργός του διαδικτυακού project «The Mythologist», που έχει ως στόχο την επικοινωνία της μυθολογίας και της αρχαιολογίας στο ευρύ κοινό. Μέσα σε μόλις δύο χρόνια, το κανάλι του στο YouTube, με περισσότερα από 170 βίντεο ελληνικής και παγκόσμιας μυθολογίας και αρχαιολογίας, μετρά πάνω από 125.000 ακόλουθους όλων των ηλικιών.
(Πηγή: “Εκδόσεις Κάκτος”, 2022)